Sportmassage

U kent het wel. Lekker gesport en daarna de bekende klachten. Wellicht ook blessures. Hoe kunt u dat nou voorkomen? Wat kun je er aan doen? Stelt u zich deze vragen, raadpleeg dan eens een sportmasseur. Deze kan u adviezen geven om te voorkomen dat de pijnklachten heviger worden. U wilt toch doorgaan met sporten.

We willen gezonder leven en sport neemt daarbij een grote plaats in. Bij topsport en recreatiesport zijn mannen en vrouwen, jong en oud, in beweging. Maar beweging kan spierpijn en blessures veroorzaken waardoor u niet verder kunt. Soms kunt u zelfs niet meer aan het werk. Veel van deze ongemakken ontstaan doordat mensen te weinig van hun lichaam weten. Zij treffen ook niet de juiste maatregelen om pijnvrij te sporten.

Veel blessure leed kunt u voorkomen. Een sportmasseur van het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS) helpt u daarbij. Een sportmasseur doet meer dan alleen masseren. Hij begeleidt u persoonlijk voor en na het sporten. Samen met u zorgt de NGS-sportmasseur ervoor dat sport een gezonde bezigheid blijft en u niet door blessures wordt uitgeschakeld.

Spierpijn en vermoeidheid zijn vaak voorlopers van blessures. Een ontspannende massage na sporten kan er voor zorgen dat u zonder spierpijn of vermoeidheid verder kunt. U herstelt sneller na een inspanning. Soms ontstaat toch een blessure. Een NGS-sportmasseur zorgt dan voor deskundige hulp. 

Een NGS-sportmasseur past verschillende massagetechnieken toe ter verbetering van de conditie van de spieren. Preventief speelt hij ook een belangrijke rol door het uitvoeren van functietesten (lenigheid en kracht). Hij adviseert over gezond en veilig sporten, kleding, voeding, schoeisel en hygiëne. Mede door het regelmatig contact herkent hij bij u snel een beginnende blessure en verwijst hij u zo nodig door naar een (para)medicus. 

Daarnaast is een sportmasseur geschoold in het aanleggen van beschermende tapes en bandages. Zo voorkomt u dat er nieuwe blessures ontstaan of oude weer opspelen. Ook verleent een sportmasseur hulp bij (sport)ongevallen. Na een blessure adviseert een sportmasseur u over herstelbevorderende maatregelen. Voor klachten die thuis ontstaan kunt u eveneens bij een sportmasseur terecht.

 

De sportmasseur

Een goede masseur beschikt over 'Fingerspitzengefuhl', dat zelfs zo ontwikkeld kan zijn dat hij in staat is om aan de hand van de toestand van het spierweefsel de vorm van de sportman/vrouw op dat moment vast te stellen. Zo is het ook zelfs mogelijk dat een masseur aan de tonus van het spierweefsel, in combinatie met andere symptomen, een overtrainingstoestand op het spoor komt. Mede door massages kan een toestand van overtraining verholpen worden. Voeg daarbij de gunstige invloed van massage op de prestaties, dan zal het belang van de massage en daarmee van de sportmasseur die deze massage geeft, duidelijk zijn.

Voorts wordt het tot de taak van de sportmasseur gerekend de sportlieden met raad en daad terzijde te staan met adviezen over voeding, trainingsbelasting, verzorging van het lichaam. het al of niet gebruiken van de vele soorten smeersels die vaak ten onrechte gebruikt worden, enz. Behalve massages, uitgevoerd voor de training of wedstrijd, zal de sportmasseur ook na de training en/of wedstrijd kunnen masseren. Hiermee kan spierstijfheid verminderd of zelfs voorkomen worden. Naarmate de trainingen frequenter worden zal de noodzaak tot massage toenemen, omdat het lichaam minder tijd gegund wordt om te herstellen. Massage kan in dergelijke gevallen het herstelproces versnellen en ondersteunen. We zien vaak dat de sportmasseur als een soort vertrouwensman/vrouw wordt beschouwd, waar men niet alleen met lichamelijke klachten terecht kan, maar bij wie men ook eens heerlijk zijn hart kan luchten.

Sportmassage & Pedicure

Attje Boom

 

Sportmassage

Pedicure

Blessurepreventie

Medical Taping